Border Collie pups . (z.d.).

Dracht En Bevalling

Tijdens de Dracht en bevalling zijn een aantal dingen waar u aan moet denken. ook situaties waar u zich liever niet in zou bevinden.Benodigdheden Bevalling: de teef gaat op zoek naar een veilige rustige tochtvrije en vertrouwde plek om te bevallen een goede oplossing hiervoor is een werpkist, deze heeft een opstaande rand waar de teef gemakkelijk er overheen kan stappen, maar de pups niet. De zwangere teef kan er voor kiezen om niet in de werpkist te gaan liggen. dit kun je zo veel mogelijk voorkomen om de werpkist al een aantal weken voor de geboorte klaar te zetten zodat de teef hier alvast aan kan wennen.

Het kan voorkomen dat de teef er voor kiest om niet in de werpkist te bevallen. probeer haar dan niet van gedachte veranderen. dit kan stress opleveren bij de teef en rust is in deze fase cruciaal! veel teven willen graag dat de eigenaar bij de bevalling aanwezig is.

anicure. (z.d.). 

Bevalling

Op de dag van de bevalling zal de eetlust van de teef afnemen en kan ze mogelijk gaan braken, ze zal gaan beginnen met graven on de werpkist (of een andere veilige plek voor de bevalling) schoonlikken van de genitaliën en dunne ontlasting. 

er wordt vaak gezegd dat je het ook kan zien aan de melkklieren zodra er melk uit te halen is. dit is echter niet betrouwbaar, dit is vaak al meerdere dagen voor de bevalling mogelijk. ook de lichaamstemperatuur zal veranderen van de teef, vanaf de 55 dag kunt u 3 keer per dag de temperatuur opmeten bij de teef. bij een naderende geboorte zal er een daling plaatsvinden van 0,5 graad tot 1,5 graad. u kunt de temperatuur meten met behulp van een digitale thermometer die u in de anus steekt. de temperatuur zal tijdens de bevalling weer gaan stijgen. 

bij de bevalling horen een aantal fases om de bevalling zo goed en veilig mogelijk te laten plaatsvinden

bij de eerste fase (voorbereidingsfase) zal net zoals hierboven beschreven een aantal symptonen verschijnen. ik heb de symptonen hier onder nog even op een rijtje gezet

  1. Hijgen
  2. Omkijken naar de flanken
  3. Likken van de vulva
  4. Weinig eetlust
  5. Onrustig
  6. Graven
  7. Daling van de temperatuur
  8. mogelijk dunne ontlasting

fase 2: ontsluitingsfase

De ontsluitingsfase kan tussen de 6 tot 12 uur duren hier hebben de teefjes vaan samentrekkingen van de baarmoeder. je kunt dit herkennen door het hijgen van de teef, onrustige gedrag en net als de voorbereidingsfase graven in de werpkist.

Fase 3: uitdrijvingsfase:

Deze fase kan tussen de 3 tot 12 uur duren!

hier zal de baarmoeder zich erg gaan samentrekken en de teef gaat persen. De pups worden op deze manier naar de baarmoedermond en vagina gedreven

als de eerste pup in de bekkenholte wordt gedrukt zal de teef harder gaan persen. als dit de eerste keer is dat de teef een bevalling geeft zal dit nog meer het geval zijn. als de pup te zien is heeft de teef maximaal 1 uur om te persen. na de eerste pup zal het persen wat versnellen met de tijd van 45 minuten rust tijd zonder persen, dit kan iets langer maar ook iets korter duren.

Blijft ze langer dan 40 minuten persen zonder dat er een pup wordt geboren, dan kan er mogelijk iets mis zijn. bel de dierenarts bij deze situatie. hij/zij zal je verdere instructies geven wat de mogelijkheden zijn.

Wanneer moet ik zelf ingrijpen?

een teef die voor het eerst bevalt kan soms wat angstig reageren op de geluiden en of beweging van de pups. hier moet je opletten dat de teef de pup niet probeert te verstoppen of verwonden. je kunt de pup in dit geval tijdelijk apart zetten in een warme omgeving. probeer wel ervoor te zorgen dat de teef het jong nog wel kan zien

ook bij het afbijten van de navelstreng moet je opletten, vaak zal de teef dit zelf doen. wel moet je hierbij opletten dat de teef de navelstreng niet te dicht bij het buikje afgebeten wordt, aangezien de buikwand nog erg zwak is, zorg dat de navelstreng minimaal 2,5 centimeter vanaf de buik wordt afgeknipt/gebeten.

de placenta wordt meestal na de geboorte van een pup uitgedreven. de teef zal vaak de placenta opeten. laat haar echter niet meer dan vijf placenta's eten. hier kan ze diaree van krijgen. en hier kan ze mogelijk van uitdrogen of geen melk kunnen geven aan de pups. er moeten evenveel placenta's als pups geboren worden. als er placentas achter blijven kunnen ze voor ernstige of levensbedreigende situatie's zorgen. 


Het is belangrijk contact op te nemen met uw dierenarts wanneer:

  • de bevalling te lang duurt: er binnen één uur na het verschijnen van de eerste vruchtblaas er nog geen pup geboren is;
  • de teef langdurig aan het persen is zonder geboorte;
  • er nog pups in de baarmoeder zitten maar de teef al twee uur niet meer heeft geperst;
  • de teef plotseling erg rustig/sloom is of juist erg paniekerig wordt;
  • er te weinig placenta's met de geboorte gekomen zijn;
  • er stinkende uitvloeiing of grote hoeveelheden bloed uit de vagina komen;
  • de teef de pups niet wil accepteren, er kan dan sprake zijn van melkklierontsteking;

ook zal de teef na de geboorte de werpkist niet verlaten, biedt daarom wat eten en drinken aan bij de legbak zodat de teef tot rust kan komen.

Argos Dierenartsenpraktijk. (2016, 28 december). 


geboorte Ruimte

zoals eerder aangegeven is het aanschaffen van een werpkist handig en kan soms wel levens redden. 
in deze werpkist zitten namelijk 2  buizen aan de zijkant en aan de achterkant. dit voorkomt dat de teef op de puppy's gaat liggen, de puppy's kunnen achter de stalen buizen zitten waar het moederdier niet kan komen.
ook hangt er een warmtelamp, het is belangrijk dat de pups het niet te koud krijgen. je hangt de lamp boven de werpkist dat het in de kist tussen de 24 & 27 graden is. ook moet er voldoende ruimte zijn voor de teef om weg te kruipen van de lamp als ze het te warm heeft. 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin