Dekking

introductie

als je twee honden wil laten paren moet je ze eerst gaan introduceren, het is van belang dat je dit op een neutraal gebied doet waarbij de reu en de teef het gebied nog niet goed kennen zodat er geen dominant gedrag ontstaat.. ook is het verstandig dat de ruimte groot genoeg is dat de reu en de teef elkaar kunnen ontlopen als ze daar behoefte aan hebben.

bij het koppelen kies je honden die bij jouw karakter passen. wil je een rustige hond, laat dan niet 2 drukke border collies met elkaar koppelen en andersom ook niet.

zijn de honden geïnteresseerd in elkaar zal de reu aan het achterwerk van de teef gaan ruiken, ook zal de teef in reactie de staart opzij of omhoog gooien let op staart omhoog gooien kan ook een teken van dominantie zijn.

Als je een hond uit het asiel adopteert hou er rekening mee dat hij zal moeten herstellen van een stressvolle periode in het asiel. hij zal eerst tot rust moeten komen voordat hij een band op zou bouwen met andere honden. heb je al een rustige stabiele hond? dan is er kans dat hij de nieuwe hond kan helpen sneller tot rust te komen.

Pawshake.com. (2018, 5 april).

Dekking

zoals aangegeven bij ''Introduceren" zal bij het dekken de reu de vulva besnuffelen en likken. hierop zal de teef reageren door de staart opzij te houden en een sta reflex vertonen.

de penis zal ingebracht worden. hierna zal er frictie ontstaan waardoor de erectie volledig in stand komt. hierdoor komt de reu ''vast'' te zitten. dit noemen zo ook wel koppelen. hier zal nog een voorvocht wat geen spermien bevat rond te twintig seconden. hierna zal gedurende 30 seconden tot mogelijk 4 minuten sperma in de vulva gespoten.  hierna zal de reu afstappen maar kunnen ze nog vijf tot zestig minuten vast zitten. in dit proces wordt prostaatvocht geloosd die het sperma richting de baarmoeder en eileiders duwen. een koppeling voorkomt dat de spermacellen er uitlopen en zorgt voor toename van kans op zwangerschap

laat de dekking plaatsvinden in een vertrouwde omgeving, meestal het huis van de reu, hier is de kans dat de teef hem toelaat het grootst

Ga nooit de honden zelf ontkoppelen, dit kan permanente schade opleveren voor de geslachtsorganen!

Wanneer in de cyclus?

De beste tijd in de cyclus om uw hond te laten dekken is als de teef net loops is geweest (fase 2 bij Cyclus van een Teef) de bloeding is merendeels verdwenen. hierna volgt namelijk de eisprong. wil je een grotere kans op een geslaagde dekking? laat haar dan 2 keer dekken. tussen de 92 en de 11e dag en tussen de 11e en 13e dag van de loopsheid.

puppyplaats.nl. (z.d.). 

Voorouders

Bij een bewuste dekking wordt er gekeken naar de moederdieren, welke uiterlijke kenmerken wil je hebben, maar vooral wat voor karakter je wil hebben. door dit zo goed mogelijk in controle te houden hebben sommige honden een stamboom. (zie kopje stamboom). hier kun je precies zien hoe de voorouders van de hond er uit zien en welke eigenschappen ze hebben. zo kun je ook opzoeken of er mogelijk erfelijke ziektes aanwezig zijn en of het dier gezond is. een stamboom is niet verplicht., honden zonder stamboom kunnen ook dekken. maar hierbij komen wel een aantal extra risico's. je weet bijvoorbeeld niet zo goed wat voor karakter de voorouders hebben. zo zou het kunnen dat er een aantal ongewenste gedragingen kunnen ontstaan. toch ligt het niet alleen aan de baasjes om 2 Border Collie's te laten dekken. de honden moeten elkaar ook accepteren en waarderen. 

Anicura (z.d)

Stamboom?

een stamboom is een document waar informatie opstaat van zijn/haar voorouders. zo weet je wie de ouders zijn, maar ook de ouders van de ouders. dit kan erg in het voordeel uitpakken omdat je weet wat je kunt verwachten. een groot deel van zijn/haar eigenschappen. ook inversteer je in een gezondere toekomst voor rashonden door 100% DNA-controle van alle nesten en alle pups

Nadelen van een stamboomhond is dat deze vaak duurder zijn dan een niet stamboom hond, ook zal een fokker van een stamboomhond kritische vragen stellen voordat je een pup mag kopen. ze willen zeker weten dan een pup een goed thuis heeft en dat jij en de pup een ''match'' zijn. ook is er vaak een wachttijd voor een stamboomhond. het kan iets langer duren voordat je de pup in huis zou kunnen hebben.

Conclusie: een stamboomhond is over het algemeen veiliger om te kopen, je weet welke eigenschappen je kan verwachten en je weet dat het dier goed verzorgt is en er weinig kans is dat de hond ziektes/agressie heeft. toch is het kopen van een stamboomhond duurder vergeleken met een niet-stamboomhond en zal de wachttijd langer zijn.

Wendt, A. (2021, 15 mei). 
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin