Advies inenten

Ziektes waartegen een hond gevaccineerd kan worden

in Nederland zijn een aantal besmettelijke hondenziekten waarvan een aantal zelfs levensbedreigend zijn bij een aantal van deze ziektes kan een hond gevaccineerd worden. hieronder staan een aantal ziekten waartegen een hond gevaccineerd kan worden.

  • Hondenziekte

  • besmettelijke leverziekte
  • parvovirose
  • ziekte van weil

voor de ziekte van weil moet een hond ieder jaar gevaccineerd worden. dit is namelijk een zoönose, dit betekent dat de ziekte op mensen overgedragen kan worden.

Naar het Buitenland? 

wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat bent u verplicht uw hond te laten vaccineren voor rabiës (hondsdolheid) bij de meeste landen is het verplicht de inenting 3 weken voordat je op reis gaat te geven. deze inenting kan vanaf de leeftijd van 3 maanden gegeven worden en is meestal 3 jaar geldig.

Wanneer en hoe vaak hond inenten?

Pups krijgen hun eerste vaccinatie als ze zes weken oud zijn. Daarna moet uw pup ingeënt worden als zij:

  • acht á negen weken oud is;
  • 12 a 13 weken oud is;
  • en één jaar oud is.
het kan voorkomen dat uw dierenarts adviseert uw pup op 16 weken een extra keer laat inenten 

uit onderzoek is gebleken dat vaccinaties beter aanslaan als de hond van tevoren is ontwormt. het lichaam hoeft dan niet tegelijk de wormen te bestrijden  en antilichamen aan te maken. daarom is het verstandig als u uw hond 1 tot 2 weken voor u de hond laat inenten te ontwormen.

Ontwormen & ontvlooien

pups hebben vaak last van wormen, er zijn verschillende wormen waar de pup erg ziek van kan worden, de wormen in het lichaam van uw hond scheiden larven uit. deze zijn niet alleen schadelijk voor uw hond. maar ook voor de volksgezondheid!  met name kinderen kunnen zeer gevoelig zijn voor deze larven. ik heb hieronder een aantal soorten wormen op een rijtje gezet.
  • Spoelwormen
  • Lintwormen
  • Zweepwormen
Daarom is het belangrijk dat u dit zo goed mogelijk wilt voorkomen
laat daarom je hond ontwormen. dit doe jij of de fokker als de pup 4,6 & 8 weken oud is. vervolgens doe je dit als hij 4,5 en 6 maanden oud is. daarna 4 keer per jaar. vraag aan je dierenarts advies voor het beste middel voor uw hond.

vlooien hebben niks met hygiëne te maken. elke pup en hond heeft kans op vlooien. deze parasiet is erg vervelend voor uw hond, ze krijgen jeuk 
 AniCura Nederland. (z.d.)


beweging

Wandelen

op jonge leeftijd is beweging zeer belangrijk voor uw pup, toch mag u niet te lang en te vaak wandelen met uw pup, dit kan gewrichtsproblemen opleveren waar hij de rest van zijn leven last kan hebben.

een jonge pup mag ongeveer 4-5 keer per dag wandelen. de duur van de wandeling staat gelijk aan de maanden van zijn leeftijd. Bijvoorbeeld: een pup van 2 maanden mag 20 minuten lopen per wandeling, en een pup van 4 maanden mag 40 minuten lopen per wandeling

aandoeningen van de Border Collie

rashonden hebben vaker medische aandoeningen dan bastaardjes, dit komt door de manier hoe ze gefokt worden. ze worden er op gefokt waardoor er aandoeningen worden gecreeerd. voorbeelden hiervan zijn bij de duitse herder de lage rug en bij de cavalier king charles spaniel de kleine schedel en grote ogen.


COLLIE EYE ANOMALIE (afgekort CEA) is een afwijking die voorkomt bij het ontwikkelen van het jong het jong kan slechtziend worden of zelfs zijn zicht verliezen deze ziekte komt eerder voor bij een korthaar collie of een australian shepherd, maar ik vind hget toch belangerijk om deze aandoening te benoemen omdat hij veel problemen met zich mee kan brengen zoals verblinding.

Oog-Dierenarts. (z.d.). 

Epilepsie

Epilepsie is een regelmatig voorkomende aandoening. Een epileptische aanval bestaat uit ongecontroleerde spierkrampen terwijl een de hond buiten bewustzijn is. De meeste honden met epilepsie kunnen wel een goed leven leiden met medicatie.

wat te doen bij een epileptische aanval

  1. Probeer rustig te blijven. ...
  2. maak ruimte hom de hond heen zodat hij zich nergens aan kan verwonden
  3. Noteer de duur van de aanval en de verschijnselen.
  4. Probeer niet om uw hond te kalmeren en zorg dat je op veilige afstand blijft
  5. zorg dat je altijd voldoende afstand hebt van de bek (deze kan hij niet meer controleren en zou je zwaar kunnen verwonden)

Boumans (z.d)

Wettelijke eisen

Deze trouwe Viervoeter is leuk om in huis te hebben of om het als collega te hebben maar wat kan wel en wat niet?
  1. Het is verboden je hond te gebruiken als trekkracht, dit kan lijden tot gewrichtsproblemen en andere afwijkingen. sommige hondenrassen mogen zonder ontheffing worden ingezet als sledehonden bij de sledehondensport
  2. Ook is het verboden om zelf het dier zelf dood te maken Dit mogen alleen erkende dierenartsen doen als zij het nodig vinden.  een uitzondering voor deze regel is in een noodgeval als het dier ernstig gewond is. dan bent u bevoegd om het dier uit zijn lijden te verlossen op de minst pijnlijke manier.
  3. Het is ook niet toegestaan om het dier zijn eigen soort te geven als voer (kanibalisme)
  4. Pups mogen bij de moeder weg of verkocht worden als ze 8 weken of ouder zijn. voor deze 8 weken moeten ze goed geïntroduceerd worden bij mensen voordat ze weg gaan bij de moeder
  5. Voor alle honden die er in Nederland bijkomen vanaf 1 april 2013 geldt een chip en registratieverplichting 

 

afwijkingen bij de geboorte

Tijdens de geboorte van puppy's kunnen er een aantal dingen voor belemmerging zorgen. Hieronder leest u een paar voorbeelden wat er zou kunnen voorkomen.

belemmeringen door probleem bij de moeder:

- Weeënzwakte: Hierbij zijn de weeën die de teef heeft te zwak voor de geboorte. Als dit een langere tijd aanhoudt (30minuten+), moet u met de hond naar de dierenarts. De dierenarts zal vervolgens de hond een spuit geven om de weeën meer op te wekken.
- Baarmoedertorsie: Als uw hond last heeft van een baarmoedertorsie moet u met spoed naar de dierenarts toe, de baarmoeder is gedraaid waardoor de pups er onmogelijk uit kunnen.

belemmeringen door probleem bij de pup:

- Het jong is te groot: Dat een jong te groot is kan komen doordat hij/zij een groot vaderdier of een waterhoofd heeft. In dit geval moet u met uw hond naar de dierenarts omdat deze niet op de natuurlijke manier geboren kan worden.
- Dood jong: Soms kan het voor komen dat een puppy overlijd in de baarmoeder, de teef moet hier wel nog van bevallen. Gebeurd dit niet dan moet u met de hond naar de dierenarts, anders gaat het dode jong rotten in de baarmoeder, met gevolge tot een zieke teef. 

huisvesting en voeding

Honden zijn enorm populair als gezelschapsdieren

honden zijn van nature groepsdieren, ze horen dan ook in gezelschap (in huis) te leven. het is fijn als een hond een eigen plekje heeft  zoals een mand, bench of zelfs een hok. kies voor deze plek een rustige plek uit waar hij de kamer kan zien maar niet in de loop of tocht zit. 


Honden zijn van nature carnivoor dit betekent dat ze vlees eten, toch eten honden ook plantaardig voedsel. dit komt doordat ze gedomesticeerd zijn en zijn gaan evalueren, zo is het verteringsstelsel veranderd zodat ze zowel vlees, als plantaardig voedsel kunnen eten (omnivoor) 

Op de zak/Blik van uw hond staat het aantal gram, per kilo voor uw hond. ook staat er aangegeven hoe vaak u uw hond eten moet geven op een dag

Let op! als u merkt dat uw hond mager wordt of juist dikker. pas het dieet aan op hoe de hond zich gedraagd, is hij actief? of ligt hij de hele dag op de bank. dieet verschilt per hond 

Er zijn verschillende soorten voer die u uw hond kan aanbieden, zo heb je natvoer, droogvoer (brokken) lucht gedroogde voeding en diepvriesvoedingl

Natvoer

natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak de helft van de aantal calorien vergelijking met droogvoer. je hond zal dus minder snel dikworden, wel zit er in natvoer veel vocht. hierdoor is de kans op urineweginfecties kleiner dan met droogvoer

Diepvriesvoeding

diepvriesvoer is vers vlees wat ingevroren wordt zo blijft het langer houdbaar. bijna alle honden vinden diepvriesvoeer wel lekker. zorg er wel voor dat het voer helemaal ontdooit is voordat je het gaat geven ook is het goed om diepvriesvoer te geven aan een hond die lastig eet of mager is, er zit namelijk veel vet in waardoor de hond snel kan aankomen in een korte tijd.

Droogvoer

droogvoer ook wel bekent als brokken bevat weinig water. hierdoor zijn ze langer houdbaar dan natvoer ook hoeft het niet koel bewaard te worden het is goedkoper dan de meeste voeren en is daarom makkelijker bij een actieve grote hond die veel voer nodig heeft. ze moeten er redelijk veel op kauwen waardoor de tanden gezonder blijven.



Voor meer informatie over de wettelijke eisen kunt u terecht op de website van het NVWA

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin